Bademcik Ameliyatı – Tonsillektomi

Tonsillektomi tonsillerin yani bedemciğin cerrahi operasyonla alınması ve yerinden çıkarılmasıdır. Ağzımızı açtığımızda gördüğümüz kenar biçiminin arkasında bulunan yumrumsu küçük yapılardır. Efnfeksiyonlarla baş etme gibi bir görevleri vardır ancak bazen kendileri de enfekte olabilirler.

Tonsiller önemsiz şeyler mi? Onları neden Aldıralım?

Aslında bu soru oldukça yerinde ve haklı bir sorudur. Özellikle çocukluk döneminde bademciklerin önemi çok büyüktür.Çünkü çocukluk dönemlerinde bağışıklı sistemi henüz yeterince gelişemediğinden dışarıdan gelen tehditlere daha açık durumdadır.Vucüdumuz bir çok bakteri ile çocukluk döneminde tanışır.İşte bu dönemde dışarıdan gelen mikroplara karşı ilk savunma hattı bademciklerdir.Solunum yolu ile vücudumuza giren bakterilerle savaşan ilk organ bademciklerdir. İçeriye giren bir bakteri olduğunda tonsiller bu zararlı bakteriler ile savaşmaya başlar.Yetişkinlikte ise bu mekanizmaya ihtiyaç duymayız ve tonsiller işlevini yitirir ve küçülürler. Çünkü vücut artık bir bok bakteriye karşı bağışıklık kazanmış olur ve nasıl savaşacağını bilir. Bu yüzden bademcikleri aldırmak çok ta kötü bir şey değildir.

Bademcik Ameliyatı Neden Yapılır?

Yetişkinlikle bereber bademciklerin küçüldüğü ve işlevini yavaş yavaş kaybettiğini söylemiştik. İşlevini yitirmiş tonsillerin alınması bazı surumlarda gerekli olmaktadır. Mesela kronik tonsilit rahatsızlığı gibi durumlarda bademcik ameliyatı-tonsillektomi hekimler tarafından önerilmektedir. Bazı insanlar çok sık bademcik iltihabı yaşamaktadırlar. Bu durumda en iyi çözüm tonsillerin yerinden çıkarılmasıdır. Çünkü bademcik yoksa iltihap da ortadan kalkar. Bademcik ameliyatını gerekli kılan diğer bir sebep bademciklerin hemen yanına oluşan apselerdir. Apse denilen şey içi bakterilerle dolu şişliklerdir. Son derece tehlikeli durumlara sebep olabilir. Böyle durumlarda tonsillektomi yapılır. Tonsillektomi gerektiren diğer bir durum ise hastanın bir şeyler yiyip içerken ve nefes alırken zorlanmasıdır. Özellikle uykudayken normal bir biçimde nefes alması zorlaşmaktadır. Tonsillerin şişmesi sebebi ile ameliyat en iyi çözüm olacaktır.

Bademcik Ameliyatı- Tonsillektomi Süreci Nasıl İşler?

Tonsillektomi ameliyatları genel anestezi yöntemi ile yapılmaktadır. Bu sebeple hastanın hastalık geçmişi, güncel rahatsızlıkları, kullandığı ilaçlar doktor tarafından oldukça önem taşımaktadır. Bu süreçte doktorunuza en doğru bilgileri aktarmalısınız. Ameliyat esnasında herhangi bir komplikasyonda bu durumlar göz önünde bulundurularak en iyi çözüm bulunacaktır ve hayati bir tehlikenin önüne geçilmiş olacaktır. Bademcik ameliyatı sırasında hasta anestezi ile uyutulduktan sonra ağız tıbbi cihazlarla açılarak müdahaleye hazır hale getirilir. Bademcikler bulundukları yerden özel cihazlarla kazınarak alınırlar. Kanamanın da önüne geçilerek ameliyat sonlandırılır.

Ameliyat Sonrası Neler Olur?

Bademcik ameliyatı-tonsillektomi sonrasında yaşanacaklar bir çok hastanın düşündüğü ve merak ettiği bir konudur. Merak edilen ilk konu ise ne zaman yemek yiyebilecekleridir. Burada uzman görüşü oldukça önemlidir ancak genellikle 2 hafta içerinde yeme içme konusunda herhangi bir sıkıntı kalmayacaktır. Bunun dışında ameliyat sonrası yaşanan ağrı ve sızılar da olmaktadır.  Ameliyat sonrası hastalar genellikle boğaz ve çene ağrısından şikayet etmektedirler. Bazen ise kulak ağrıları olabilmektedir bunun sebebi ise bademciklerin kulağa yakınlığından kaynaklanmadır. Bunlar gayet normal semptomlardır ve basit ağrı kesiciler ile giderilebilir. Ancak nefes alıp vermede zorluk ve kanama gibi şikayetler oldukça ciddi semptomlardır. Bu durumda direkt olarak uzamana başvurmalısınız.

Ameliyat Sonrası Yemek – İçmek

Bademcik ameliyatı olmuş kişilerin ilk 2 hafta içerinde yeme içme durumlarına özen göstermeleri gerekmektedir. Bu süreçte kırmızı renkli yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. Karpuz, çilek kırmızı renkli tatlılar gibi. Çünkü herhangi bir kusma durumunda renkleri sebebiyle kanamaya benzetilebilir ve yanıltıcı olabilir. Bunun dışında acılı ve baharatlı yiyecekler tüketilmemelidir. Portakal suyu, soda , kola gibi asitliyi içeceklerden ve çay, kahve gibi sıcak içeceklerden de uzak durmalısınız. Doktorunuzun tüm tavsiyelerine uyduğunuz sürece tonsilloktomi ameliyatınız başarı ile sonlanacaktır.

Bademcik Ameliyatı Riskli midir?

Günümüz teknolojisinde oldukça basit bir işlem olan tonsillektomi ameliyatı esnasında komplikasyon ihtimali oldukça düşüktür ve kanama-şişme gibi problemler çok az görülür. Bağışıklık sistemi üzerine de herhangi olumsuz bir etkisi yoktur. Ancak herhangi bir sorunda ilk olarak doktorunuza durumu bildirmeli ve birikte çözüm aramalısınız. Her ameliyat sonrası olduğu gibi muayenelerizi de aksatmamalısınız. Operasyon sonrası hastalar aynı gün içinde taburcu olabilmekte ve normal hayatlarına da 1 gün içinde geri dönebilmektedirler. Ancak beslenme konusunda bazı önerilere dikkat edilmesi gerekmektedir.